Våra böcker

I Hultsfreds forskarstuga kan du köpa föreningens skrifter och böcker.  Ibland hjälper vi andra att sälja deras böcker så ta gärna en titt på böckerna om du hälsar på i Forskarstugan

Hultsfreds forskarstuga
Föreningshuset
Knektagården
Östra Långgatan 6
577 91 Hultsfred
0495-104 20,
knektforskningen@netatonce.ne

Meddelande
Hultsfred 2018

I år har vi valt att göra en för oss helt ny typ av bok; större, i färg, stora bilder och med häftig layout. Tack Liselotte Jarnerup Nilsson.

Som vanligt innehåller boken många artiklar av stor variation. Du kan läsa om landsfiskalen Bengt Olof Hennius, De Vuxnas Vecka, Verdandi, Esselte studium – Esselte sport – Stendahls sport, Kalle i Lyckedal, Folke Rudelius, hur stora Vena blev mindre och mindre, Varta-återträffen och Folkets Park i gången tid, nu och i framtiden.

Priset är 100 kr.

Meddelande nr 10
från Hultsfreds Forskarstuga – 2017

I år innehåller den tretton artiklar med som vanligt stor variation. Du kan bland annat läsa om när Hultsfred för 90 år sedan fick status som egen kommun tillika köping och du kan följa med på en promenad i Hultsfred för 100 år sedan. Du kan läsa om ortens första industri, bryggeriet som Oscar Hedenberg lät uppföra redan 1868!  Du kan också läsa om husbehovsbränning och ”lönnkrögeri” genom tiderna eller om medaljbelöningar vid Kalmar Regemente 1817. Du kan läsa om den bortglömde sagoberättaren Per Lönn som berättade sina sagor för soldaterna på Hultsfreds slätt och om Hultsfreds första provinsialläkare Carl Lilja. Du kan följa Hultsfreds scoutkår genom 90 år och läsa om Hilding Ahl, Café Royal och Hultsfreds teater och om Madam Ahl och hennes helande plåster och mycket mera.

Priset är 60 kr.

Meddelande nr 9
från Hultsfreds Forskarstuga – 2016

Du kan bland annat läsa om Fältskären Rosén och om hur det skulle bli ordning och reda i Hultsfred 1928. Du kan läsa om Albert Engström som ritade karikatyrer av befälen på Hultsfreds slätt, om eleganten Mille på hotellet, och om barndomsminnen från Villa Lori. Du kan läsa om det rika musiklivet i Hultsfred från 1700-talet fram till 1980, om fanjunkaren Schreiber som föddes i Stralsund 1789 och dog i Lönneberga 1859. Du kan läsa om den store målaren Marcus Larson som på väg hem från ett besök på slätten såg sin ståtliga och märkliga ateljé som ett flammande eldhav och mycket, mycket mera.

Du är välkommen att lämna bidrag till kommande Meddelande från Hultsfreds Forskarstuga. Vi vill också utöka vårt bildarkiv. Hör av dig till Hultsfreds Forskarstuga så skannar vi dina bilder

Från måndag 28 november kan du köpa den i Hultsfreds forskarstuga.

Priset är 60 kr.

Meddelande nr 8
från Hultsfreds Forskarstuga – 2015

Meddelande nr 8 från Hultsfreds Forskarstuga innehåller 14 artiklar med stor variation. Du kan läsa om Husaren Kask – 50 år i kronans tjänst, Min morfar från Stora Horva, Batteritillverkningen i Hultsfred. Hur började det? Du kan läsa om Hultsfreds telefonstation, Från Haga till Valhall – en historia om samlingslokaler, Harald Tigerström, Sveriges sötaste fotbollstränare och Kom in å ät! -Nostalgiska minnen från barndomen i slutet på 60-talet och mycket, mycket, mera.
Vi hoppas att du ska få en trevlig stund med vår skrift.

Köp den i Hultsfreds forskarstuga.

Priset är 60 kr.

Meddelande nr 7
från Hultsfreds Forskarstuga – 2014

Den innehåller 14 artiklar med stor spännvidd. Du kan bland annat läsa om Skogs-Sara och hennes familj, Kungabesöket 1954, Ingemar 92 – en levande del av Hultsfreds fotbollshistoria, Kungl. Kalmar Regementes musikkår på Hultsfreds slätt, Musikfanjunkaren, vid Kungl. Kalmar Regemente, svärdsmannen Johan August Rydén, Min uppväxt i banvaktsstugan Slätten, Lerkärret – ur Bertil Peterssons familjealbum, Femtio nyanser av grönt – om Hultsfreds Fältbiologer, Fältpräster på Hultsfreds slätt, Råsebäckskolan – reflektioner från en f.d. lärare och Varför heter våra gator och vägar som de gör?

Köp den i Hultsfreds forskarstuga

Priset är 60 kr.

Meddelande nr 6
från Hultsfreds Forskarstuga – 2013

Den innehåller tolv artiklar med stor spännvidd. Du kan bland annat läsa om Hultsfreds forna stolthet – Standardhus, om sjön Hulingens sänkning, en process som började redan på 1700-talet, om schackklubbens ungdomsverksamhet i slutet på 50-talet, om hur en nostalgisk promenad genom Hultsfreds samhälle väcker minnen till liv och om den stora kassaskåpskuppen på Gränsgatan 1963. Vi hoppas att du ska få en trevlig stund med vår skrift

Köp den i Forskarstugan

Priset är 60 kr

Meddelande nr 5
från Hultsfreds Forskarstuga – 2012

I Meddelande nr 5 kan du bland mycket annat annat läsa om Smålandsdagen som drog 10 000 besökare 1925, om Alfred Werner, Hultsfreds förste riksdagsman, om Hultsfreds bryggeri och om den målande militären Lindblom som målade altartavlorna till Vena kyrka. Du kan också läsa om Lilla Torget i mitten av 1900-talet och om hur Allan Bernving minns sin roligaste efterkrigsjul.

Hör av dig till Hultsfreds Forskarstuga så skannas dina bilder.

Pris 60 kr

Meddelande nr 4
från Hultsfreds Forskarstuga – 2011

Meddelande nr 4 från Hultsfreds Forskarstuga innehåller 15 olika artiklar med stor spännvidd. Tidsmässigt sträcker sig artiklarna från bronsålder till 1970-talet. Du kan exempelvis läsa om Brönapojkarna, om hur brännvinet flödade på Hultsfreds slätt, om Östra Långgatan som lekplats på 1960-och 70-talen.

SLUTSÅLD!

Meddelande nr 3
från Hultsfreds forskarstuga – 2010

Meddelande nr 3 från Hultsfreds Forskarstuga innehåller 16 olika artiklar med stor spännvidd. Du kan bland annat läsa om Oskar ”Vicke” Larsson, åkeriägare från Dalsebo som deltog i Petsamotrafiken, badbussen till Gnötteln, soldatpojken som blev generalmajor, Märta i Venaborg, historien om Hitte-Stina, den indelte soldaten som blev möbelfabrikör, tegelbruken vid Hulingen och Lennart ”Julle” Svenssons minnen.

Pris 60 kr

Meddelande nr 2
från Hultsfreds Forskarstuga – 2009

Meddelande nr 2 fortsätter förra årets påbörjade redogörelser för historiska händelser, personporträtt och miljöbeskrivningar.

Den innehåller 13 artiklar med stor spännvidd. Du kan läsa om indelte soldaten 121 Wackers rymning, anhalten Slätten, en syndabock och det ständiga knektehållet, Hulingsryd, Tor Johansson, Hultsfreds realskola, Emarps station, Janne Larsson, Gotthard Sjölanders minnen från gymnasiets tidiga år och mycket annat.

Pris 60 kr

Kungl. Kalmar Regemente på
Hultsfreds Slätt 1685-1918
av Rune Frode

Boken är på över 300 sidor, inbunden och innehåller bilder.

Pris 50 kronor.

Minnesskrift till
20-årsjubileet
1 januari 1947 
Hultsfreds köping

Pris 60 kr

“Bland det värsta” ett hopplock…
från Gotthard Sjölanders skrönikehög

Under många år skrev den legendariske gymnasierektorn i Hultsfred veckokrönikor på hultsfredssidan i Oskarhamns-Tidningen. Det blev med tiden över 800 stycken.
Hultsfreds Hembygdsförening har samlat 52 av dessa krönikor i bokform. Motivet har varit dubbelt, dels är texterna i högsta grad läsvärda än i dag, dels är de tidsdokument som säger en del om den tid i vilken de skrevs.

Boken är häftad.

Pris 10 kr

Program från Smålandsdagen

Vissa program från Smålandsdagarna i gamla tider finns till salu.

Pris 20 kr

Venaboken
av Erik Berglund

Böckerna är häftade.

Pris 40 kronor/styck